Hrana najbolji nacionalni brend

Bez autora
Aug 22 2011

Leskovački ajvar odavno je proizvod zaštićenog geografskog porekla, odnosno nacionalni brend Srbije, a uskoro bi mogao da dobije i međunarodni sertifikat koji bi mu otvorio vrata na tržište evropskih zemalja. Od 39 proizvoda iz Srbije međunarodni sertifikat zaštićenog geografskog porekla ima samo homoljski med. Leskovac je jedini grad u Srbiji koji ima dva lokalna brenda, ajvar i roštilj meso. Oznaku geografskog porekla dobili su i goveđa i svinjska užička pršuta, kosovska i metohijska vina, sremski kulen, domaća kobasica i salama, rtanjski čaj, krivovirski i svrljiški kačkavalj, banatski rizling, valjevski duvan-čvarci, kulen iz Bačkog Petrovca, voda Vrnjci, bujanovačka voda „akva heba“, futoški sveži i kiseli kupus, svrljiški belmuž. Procenjuje se da još dvadesetak proizvoda lako može da dobije tu oznaku...

Hrana najbolji nacionalni brendLeskovački ajvar odavno je proizvod zaštićenog geografskog porekla, odnosno nacionalni brend Srbije, a uskoro bi mogao da dobije i međunarodni sertifikat koji bi mu otvorio vrata na tržište evropskih zemalja. Od 39 proizvoda iz Srbije međunarodni sertifikat zaštićenog geografskog porekla ima samo homoljski med.

Leskovac je jedini grad u Srbiji koji ima dva lokalna brenda, ajvar i roštilj meso. Oznaku geografskog porekla dobili su i goveđa i svinjska užička pršuta, kosovska i metohijska vina, sremski kulen, domaća kobasica i salama, rtanjski čaj, krivovirski i svrljiški kačkavalj, banatski rizling, valjevski duvan-čvarci, kulen iz Bačkog Petrovca, voda Vrnjci, bujanovačka voda „akva heba“, futoški sveži i kiseli kupus, svrljiški belmuž. Procenjuje se da još dvadesetak proizvoda lako može da dobije tu oznaku.

Roba koja ima zaštićeno geografsko poreklo, prema Lisabonskoj konvenciji ne podleže carinskim barijerama, nema propisanih kvota za njen izvoz na tržište Evropske unije, a na domaćem i inostranom tržištu prodaje se skuplje od proizvoda koji nemaju to obeležje. U Srbiji je ta vrsta zaštite proizvoda regulisana posebnim zakonom, a za proceduru je zadužen Zavod za intelektualnu svojinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik